Klimatyzery
Zastosowanie:
Polecane do pomieszczeń o dużej kubaturze (zakłady produkcyjne, warzelnie piwa, magazyny itp.) i gdzie zastosowanie typowej klimatyzacji jest nieekonomiczne, również w otwartych namiotach, ogródkach restauracyjnych itp. Klimatyzery mogą być zainstalowane na dachu, na ścianie lub być wolnostojące na kołach.
Warunkiem poprawnego funkcjonowania klimatyzerów jest zapewnienie dostatecznego napływu świeżego powietrza. W warunkach klimatycznych Polski - nie należy stosować ich w pomieszczeniach zamkniętych o niewielkiej kubaturze.
Zalety:
do 90% mniejsze zużycie energii elektrycznej w porównaniu z tradycyjną klimatyzacją freonową,
idealne do dużych, wielkogabarytowych obiektów,
100% czystego i świeżego powietrza,
minimalne koszty instalacji oczyszcza powietrze (działając jak filtr pozbawiają powietrze pyłków, roztoczy, grzybów itp.),
możliwa praca w opcji wentylacji,
obudowa wykonana ze specjalnego tworzywa - odporna na korozję, promienie UV, rdzewienie,
możliwość wprowadzenia z powietrzem odświeżających zapachów.
Wady:
konieczność zapewnienia dużej ilości świeżego powietrza (wydajna wentylacja),
temperatura powietrza wywiewanego zależna od temperatury i wilgotności powietrza zewnętrznego,
zwiększenie wilgotności powietrza w pomieszczeniu do 60-80% (RH)
relatywnie głośna praca